Aminoasitler
Doğal olarak bütün canlıların temel yapıtaşı olan amino asitlerin ve proteinlerin oluşturduğu yapılardır. Amino asitler birleşerek peptid ve polipeptidleri oluşturur, ardından özelliklerine göre birleşerek proteinleri oluştururlar. Proteinler, hücre haberleşmesi, bağışıklık yanıtı, hücre tutunması ve hücre bölünme döngüsünde yer alır. Özetle hayatın devamlılığı için oldukça önemli yapıtaşlarıdır.
Amino asitler, proteinlerin yapı taşlarıdır. Özellikle bitkiler söz konusu olduğunda, kelimenin tam anlamıyla yaşamın temelidir. Nitrojen, karbon, hidrojen, oksijenden oluşurlar, amino asidin türüne ve özelliğine göre bileşiğin yapısındaki organik yan zincirlerin konumu ve içeriği farklılaşabilir. Direkt besin kaynağı olarak nitelendirilmekten ziyade bir aktivatör olarak nitelendirilmeleri daha doğrudur.
Olumsuz çevre koşullarında ve bitkinin enerjiye ihtiyacı olduğu zamanlarda (köklenme, çiçeklenme, meyve bağlama, meyve büyümesi) bitkiye ilave enerji kaynağı olarak destek verir.
Stres direncine etkisi ile düşük nem, yüksek sıcaklık, don olayı ve sel gibi durumlarda bitkinin dirençli olmasını sağlar.
Kullanılan gübrelerin ve ilaçların etkinliğini arttırır. Şelatör etkisi vardır.
Çimlenme, çiçeklenme, gelişme ve meyve tutumunu teşvik eder aynı zaman da verim artışı da sağlayarak ekonomik avantaj sağlar.
Döllenme ve meyve oluşumuna etkisi ile polen doğurganlığına yardımcı olur ve polen çimlenmesi, polen tüpü uzunluğunun artırılmasını sağlar
Bitkide doğal hormonları uyarır. Büyümeyi teşvik eder.
Stomalara etkisi ile gaz alışverişinin kontrol edilmesine yarımdı olur.
Meyvede şeker ve vitamin seviyesinde artış sağlar.
Toprakta Fosforu yarayışlı hale getiren enzimlerin üretimini harekete geçirip bitkiler tarafından alınımını kolaylaştırır.
Bitkide protein sentezinde aktif rol oynar.
Toprakta mikro organizma faaliyetlerini hızlandırır.
Toprak yapısının düzelmesine yardımcı olarak makro ve mikro elementlerin alımını arttırır.
Gerek toprak canlılarının gelişimini teşvik etmesinden gerekse bitki köklerinin işlevini artırmasından dolayı toprakta organik maddelerin parçalanmasını hızlandırır.
Bitkinin amino asit üretirken kullanacağı enerjiyi bitki diğer fonksiyonlarında kullanır böylelikle bitki metabolizmasına olumlu etki eder.
Bitkide solunuma yardımcı olur. (bknz: ultra amino, mdaag, stym 25, ola af 85, stym animal)
Görüldüğü üzere, bitkilerin kökten başlayarak meyve oluşumuna kadar, her süreçte amino asitlerin önemi büyüktür. Özellikler enzimatik hidroliz yöntemi ile elde edilen, çoklu amino asitler yani peptidler bitkilerde çok önemli kullanım alanına sahiptir. (bknz: Stym 25)
Enzimatik Hidroliz ve Asit Katalizli Kimyasal Hidroliz
Enzimatik Hidroliz | Asit Katalizli Kimyasal Hidroliz
|
Gerekli olan 20 Amino asidin hepsi elde edilmiştir. | 16-18 adet amino asitler elde edilebilmektedir. |
Tüm Amino Asitler L formunda (doğal formdadır) | Aminoasitler L formunda değildir. Bazıları D formunda olup bitkiler tarafından alınamazlar. |
Bitkiler tarafından çabuk ve kolay alınırlar. | İçerdiği D formunda olanlar bitki tarafından alınamazlar. |
Enerji metabolizması için gerekli olan “Glutamine” devri yoktur. | Glutamine devri vardır. |
Asparagine tahribatı (bitki solunumunda müdahele) yoktur. | Asparagine tahribatı görülür. |
Oksin sentezinin başlatıcısı olan “Triphtoptan” (büyüme hormonu) L formunda (doğal formda) dır. | Triphtophan tahribatı olur ve oksin sentezi etkilenir. |
Serine ve Treonine`nin her ikiside serbest ve doğal formdadır. | Serine ve Treonine tahribata uğrar. |
N amid teşekkül etmez. | N amid oluşur. |
İçerik yüksek biyolojik ve besleyici değerdedir. | Düşük besleyici ve biyolojik bileşime sahiptirler. |
İnorganik N (amonyum kloridi) bulunmaz. | İnorganik N (amonyum kloridi) blunur. |