Bor (B) ve Bor Noksanlığı
Toprakta bulunan çözünebilir borun önemli bir kısmı borik asit (H3BO3) şeklindedir. Bor diğer bitki besin elementlerinden farklı olarak toprak çözeltisinde iyonize olmamış halde bulunur bu sebeple toprak kolloidlerine bağlanmaz ve kolayca yıkanarak alt topraklara iner. Yıkanmanın fazla olduğu organik madde açısından düşük ve kumlu topraklarda Bor (B) noksanlığı daha sık görülür.
Bor(B) Bitkisel üretimde Nükleik asit sentezlenmesinde, polenlerin (çiçek tozları) çimlenmesinde, meyve tutumu ve meristem doku büyümesinde, şeker(karbonhidrat) ve protein sentezinde, şekerin yapraklardan depo organlarına iletilmesinde, zayıf meyve tutumunun giderilmesinde, apikal tomurcuklarda nekrozların ve meyve lekelerinin önlenmesinde son derece faydalı ve etkilidir. Ayrıca yumuşak ve taş çekirdekli meyve ağaçlarında, polen tozlaşması ve polen tüpünün oluşumunu harekete geçirir. Hücrede tuz ve şeker oranını arttırarak bitkilerin soğuğa dayanımını destekler. Kalsiyum alınımını tetikler, meyvenin kalsiyum yoğunluğunu arttırır. Zeytinde meyvelerdeki örsüme ve şekil bozukluğunu, bağda boncuklanma riskini azaltır. Bor(B) noksanlığında Döllenme ve meyve tutumunda yetersizlik, yapraklarda ve meyvelerde şekil/doku bozukluğu, Büyüme konisinde ölüm, gövde de çatlama ve çürümeler şeklinde kendini gösterir. (bknz. Torobor)