Kükürt (S) ve Kükürt Noksanlığı
Kükürt (S) bitkiler tarafından SO4-2 şeklinde alınır. Tarımsal üretim yapılan topraklarda kireç (Ca) oranın yüksek olmasından dolayı pH ın yüksek olması başta Demir (Fe) olmak üzere diğer mikro elementlerin bitki tarafından alınımını olumsuz etkilemektedir. Bununla beraber yüksek Kalsiyum (Ca) konsantrasyonu da Fosforun (P) alınımını olumsuz yönde etkilemektedir. Kükürt uygulandığı topraklarda pH düşürücü etkiye sahiptir ve toprakta başlıca faydalarından biri yüksek kireç ve alkali koşullardan dolayı oluşan olumsuzlukları gidermesidir, tarımsal üretimde de pH düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Toprakta kaymak tabakasının giderilmesine olumlu katkı verir, toprağın havalanmasını ve su tutma kapasitesini artıracağından bitki gelişimi üzerine olumlu katkı sağlar. Bitkinin kışa ve hastalıklara dayanımını artırır, toprakta mikroorganizma faaliyetlerinde artış sağlar. Bununla beraber protein üretimi için gerekli olan aminoasitlerin yapısında bulunur, bitki ve tohum büyümesine katkıda bulunur. Bazı fungal hastalıkları ve emici böcekler (akarlar) üzerinde baskılayıcı etkisi vardır.