Potasyum (K) ve Potasyum Noksanlığı
Potasyum (K) bitkiler tarafından K+ formunda alınır. Bitkilerde, iç dolgunluğunun artması, daha iri, albenisi yüksek ve kaliteli meyve oluşumu üzerine olumlu katkı sağlar. Meyvelerin şekil bozukluklarının önlenmesine yardımcı olur ve homojen renklenme üzerine son derece etkilidir. Potasyum bitkilerin dokuları sıkılaştıracağı için bitkilerin olumsuz koşullardan daha az etkilenmesine yardımcı olur (Kuraklık, Don, Tuzluluk). Meyvelerin nakliye dayanımı ve raf ömrünü uzatır. Bitki hücrelerinde tuz ve suyu dengeleyerek solgunluğu azaltır. Potasyum fotosentez sonucu meydana gelen ürünlerin bitkide gerekli organlara taşınmasında etkilidir bu sebeple Potasyum noksanlığında bitkide amino asit ve şeker gibi bileşikler birikir taşınmasında sorunlar meydana gelir.